Borsten
Verwijzing naar borstkliniek
Borstverkleining
Te zware borsten kunnen rug- en nekklachten, huidirritatie en psychische belasting veroorzaken. Bij een borstverkleining wordt de borst verkleind en wordt het resterende borstweefsel en tepelhof gelift. Bij een borstverkleining zijn de littekens gelegen rond de tepelhof, verticaal naar beneden en mogelijks ook in de plooi onderaan de borst.
Het doel van een borstverkleining is zowel een functionele verbetering als een verbetering van het esthetische aspect van de borsten te bekomen.
De ingreep
De ingreep wordt in het ziekenhuis onder algemene verdoving uitgevoerd.
Het verblijf
U verblijft 1 nacht in het ziekenhuis. De dag na de ingreep kan u het ziekenhuis verlaten.
Verwikkelingen
Het risico op verwikkelingen na deze ingreep is zeldzaam. Zoals steeds is er een beperkt risico op wondinfectie of nabloeding. Hiervoor kan mogelijks een nieuwe ingreep noodzakelijk zijn. Het gevoel in de tepelhof kan tijdelijk verminderd zijn. Het geven van borstvoeding is bij vele patiënten nog steeds mogelijk na deze ingreep.
Het verloop na de ingreep
De uiteinden van de draadjes kunnen verwijderd worden na 2 weken. Na de ingreep vragen wij om gedurende 6 weken dag en nacht een sport-BH zonder beugel te dragen. Dit is de herstelperiode waarbinnen u geen zware lasten mag optillen en geen sportactiviteiten mag uitvoeren.
Borstvergroting
Bij een borstvergroting wordt er een bepaald volume ter hoogte van een of beide borsten toegevoegd. Deze ingreep kan gebeuren bij een aangeboren borstasymmetrie, bij een onderontwikkeling van de borstklier of bij het verlies van borstvolume na zwangerschap of vermagering. Bij een borstvergroting worden er prothesen via een klein littekentje in de plooi onder de borst aangebracht. Meestal worden de prothesen achter de borstspier geplaatst. De grootte, vorm en type prothese is individueel verschillend voor elke patiënte. We nemen de tijd om samen op de consultatie te bespreken welke prothesen het best bij u passen. Deze ingreep kan gecombineerd worden met een borstlifting indien de tepelhof ook gelift dient te worden.
De ingreep
De ingreep wordt in het ziekenhuis onder algemene verdoving uitgevoerd.
Het verblijf
U kan de dag van de ingreep het ziekenhuis verlaten.
Verwikkelingen
Het risico op verwikkelingen na deze ingreep is zeldzaam. Zoals steeds is er een beperkt risico op wondinfectie of nabloeding. Hiervoor kan mogelijks een nieuwe ingreep noodzakelijk zijn. Het geven van borstvoeding is mogelijk na deze ingreep. Op langere termijn kan kapselvorming rond de prothese of een scheur in de prothese optreden. Door het gebruik van hoogwaardige prothesen trachten we dit risico tot een minimum te herleiden.
Het verloop na de ingreep
De draadjes kunnen verwijderd worden na 2 weken. Na de ingreep vragen wij om gedurende 6 weken dag en nacht een sport-BH zonder beugel te dragen. Dit is de herstelperiode waarbinnen u geen zware lasten mag optillen en geen sportactiviteiten mag uitvoeren.
Borstlifting
Na gewichtsverlies, na zwangerschap of bij het natuurlijk ouder worden kunnen de borsten veranderen in volume en vorm. Het borstvolume zal zich klassiek lager op de borstkas bevinden met bijhorend volumeverlies in het décolleté. Bij een borstlifting wordt het borstweefsel en het tepelhof gelift via een litteken rondom het tepelhof en van de tepel naar de plooi onder de borst toe. Deze ingreep kan gecombineerd worden met het plaatsen van een borstprothese om het verloren volume te herstellen. We nemen de tijd om samen op de consultatie te bespreken welke ingreep het best bij u past.
De ingreep
De ingreep wordt in het ziekenhuis onder algemene verdoving uitgevoerd.
Het verblijf
U kan de dag van de ingreep het ziekenhuis verlaten.
Verwikkelingen
Het risico op verwikkelingen na deze ingreep is zeldzaam. Zoals steeds is er een beperkt risico op wondinfectie of nabloeding. Hiervoor kan mogelijks een nieuwe ingreep noodzakelijk zijn. Het geven van borstvoeding is mogelijk na deze ingreep.
Het verloop na de ingreep
De draadjes kunnen verwijderd worden na 2 weken. Na de ingreep vragen wij om gedurende 6 weken dag en nacht een sport-BH zonder beugel te dragen. Dit is de herstelperiode waarbinnen u geen zware lasten mag optillen en geen sportactiviteiten mag uitvoeren.
Correctie ingetrokken tepel
Bij de correctie van een ingetrokken tepel wordt de tepel die volledig of gedeeltelijk naar binnen getrokken wordt terug naar buiten gebracht. Deze aandoening is vaak aangeboren, maar kan ook optreden aan één zijde of aan beide zijden na zwangerschap, borstchirurgie of met het ouder worden. Eerst wordt nagegaan of er een onderliggende oorzaak is voor deze aandoening. Hiervoor wordt een echografie of mammografie van de borst gepland. Een behandeling van de ingetrokken tepel kan doorgaan indien deze onderzoeken geen afwijkingen aantonen. Vaak ligt de oorzaak aan de melkgangetjes die de tepel naar binnentrekken. Een correctie bestaat er dan uit om deze melkgangetjes door te nemen.
De ingreep
Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Het verblijf
Deze procedure gebeurt op de polikliniek plastische heelkunde. U kan kort na de ingreep het ziekenhuis verlaten.
Verwikkelingen
Het risico op verwikkelingen is erg klein. Zoals steeds bestaat er een beperkt risico op wondinfectie of nabloeding. Indien het nodig is de melkgangetjes door te nemen ter correctie van de ingetrokken tepel kan dit invloed hebben op het geven van borstvoeding.
Het verloop na de ingreep
Na de ingreep wordt er een groter verband aangebracht, om te verhinderen hat de tepel terug platgedrukt wordt. Wij vragen om gedurende 2 weken geen te strakke kledij te dragen. U kan de dagdagelijkse activiteiten onmiddellijk hernemen.
Borstreconstructie
Zowel dr. Vanschoonbeek als dr. Van Kerckhoven maken deel uit van de borstkliniek van AZ Turnhout. Dit is een erkende borstkliniek waar jaarlijks meer dan 200 patiënten(??) behandeld worden. Beide artsen specialiseerden zich in het uitvoeren van autologe borstreconstructies door middel van microchirurgische technieken.
Het doel van een borstreconstructie bestaat uit het teruggeven van de normale vorm, symmetrie, grootte en uiterlijke kenmerken aan een borst of beide borsten na een borstamputatie.
Om de borst te reconstrueren kan er gebruik gemaakt worden van een synthetisch implantaat, lichaamseigen weefsel (autologe borstreconstructie) of een combinatie van beide (hybride borstreconstructie). Elk type van reconstructie heeft voor-en nadelen. Op de consultatie worden de mogelijkheden uitvoerig met u besproken en wordt u begeleid in het maken van de juiste keuze.
Een borstreconstructie gebeurt in verschillende fasen. Na de eerste ingreep kunnen er nog bijkomende correcties volgen aan deze gereconstrueerde borst of aan de andere borst. Een tepelreconstructie en bijhorende tepeltattoeage vormen de laatste fase. De verschillende mogelijkheden en het tijdstip van de operaties zijn zeer individueel verschillend en afhankelijk van meerdere factoren.
Gynaecomastie
Mannelijke borstvorming is een frequent aangekaart probleem. Eerst wordt nagegaan of er een onderliggende oorzaak is voor deze aandoening. Soms kan het stoppen van bepaalde medicatie het probleem reeds oplossen. Een endocrinologisch nazicht en echografie van de borsten gebeuren voor de ingreep. Een behandeling van mannelijke borstvorming kan doorgaan indien deze onderzoeken geen afwijkingen aantonen. Overtollig borstklier en vetweefsel wordt tijdens een heelkundige ingreep verwijderd. Afhankelijk van de grootte van de borst, de hoeveelheid borstklier en vetweefsel en de huidlaxiteit kan dit gecorrigeerd worden door middel van liposuctie, door het chirurgisch verwijderen of door een combinatie van beide technieken. De littekens die hierbij ontstaan verschillen van patiënt tot patiënt. Meestal betreft het een klein litteken onderaan het tepelhof.
De ingreep
De ingreep wordt in het ziekenhuis onder algemene verdoving uitgevoerd.
Het verblijf
U kan de dag van de ingreep het ziekenhuis verlaten.
Verwikkelingen
Het risico op verwikkelingen na deze ingreep is zeldzaam. Zoals steeds is er een beperkt risico op wondinfectie of nabloeding.
Het verloop na de ingreep
De draadjes kunnen verwijderd worden na 2 weken. Na de ingreep vragen wij om gedurende 6 weken dag en nacht een borstband te dragen. Dit is de herstelperiode waarbinnen u geen zware lasten mag optillen en geen sportactiviteiten mag uitvoeren.